Kadhafi az “előétel”

24 dec

Úgy tűnik, hogy Kadhafi halálával megszűnt, de legalábbis lanyhult a nemzetközi sajtó érdeklődése a líbiai eseményeket illetően.
Pedig azok, akik a történéseket kicsit is követik, ma is érdekes fejleményekre bukkanhatnak. Olyanokra, melyekről a harcok idején nem is hallottak.

Az Arab Liga legutóbbi ülésén Katar volt a Szíria elszigetelésére vonatkozó javaslatok élharcosa.
Napjainkban egyre világosabbá válik, hogy ez tevékenységének csak a nyilvános  része, hiszen mind több információ erősíti, hogy Katar e mellett több, titkos tevékenységet is folytat Szíria ellen. Ennek keretében fegyvereket és harcosokat szállít Líbiából a szír rezsim ellenzékének.

Úgy tűnik, hogy esetében igaz az a közmondás, hogy “evés közben jön meg az étvágy”,  amit a katari emír, Hamad ben Halifa a-Taanit sejk esetében úgy   lehetne világosan megfogalmazni, hogy  a líbiai “előétel” után a “fő fogás”, Szíria következik.

Valamivel több, mint egy hónapja a líbiai Nemzeti Tanács elnöke, Musztafa Hasszán Dzsilili fogadta a katari vezérkari főnököt, Hamad ben Ali ben Akát.  A vezérkari főnök a “Líbia Kadhafi után” címet viselő tanácskozáson vett részt. Itt beszélt először arról, hogy katari katonai egységek – a NATO-val egyeztetve –  mint logisztikai irányítók vettek részt a harcokban. A vezérkari főnök hozzátete: ”Részt vetünk a harcokban a felkelők soraiban. Több száz katonánk található az ország minden részében. A kiképzés és a tervezés a mi feladatunk volt.”
Ez azonban a tényeknek csak egyik része.


Katar légi úton óriási mennyiségű fegyvert szállított Líbiába a NATO tudtával és beleegyezésével. A háború vége felé katari különleges egységek vettek részt Tripoliban Kadhafi főhadiszállásának elfoglalásában. A katari katonai jelenlét a háború befejeztével tovább növekedett, mivel Katar vállalkozott az új líbiai hadsereg felállítására és kiképzésére. Ehhez azonban a számtalan fegyveres csoportot előbb integrálni kell, valamint az óriási mennyiségű fegyvert be kell gyűjteni. Tudni kell, hogy a fegyverek többsége dzsihádista csoportok kezébe került, akik mindig is a katari emír ideológiai és morális támogatását élvezték.

Felmerül a kérdés, hogy Katar hogyan oldja meg ezt a problémát?  A válasz: Nagyon egyszerűen. Összegyűjtik a fegyvereket és a dzsihádista harcosokat, majd átszállítják őket Szíriába! Okos és takarékos megoldás!!!

A líbiai “Che Guevara” színre lép!

Nem más ő, mint Ovad el-Hakim Blahadzs, aki a legnagyobb líbiai iszlamista fegyveres csoport feje. Az USA és Nagy Britannia körözi az El-Kaidához köthető kapcsolata miatt. Blahadzs a Tripoliban folyó harcokat vezette és a háború befejeztével azt remélte, hogy kinevezik hadügyminiszternek. Ehelyett azt kellett tapasztalnia, hogy a líbiai Nemzeti Tanács nyugati nyomásra teljesen elszigeteli.

Szeptember 11-én Blahadzs váratlanul megjelent a líbiai Nemzeti Tanács ülésén a katari vezérkari főnök társaságában, aminél világosabban nem lehetett volna a Nemzeti Tanács értésére juttatni, hogy a fő patrónus Blahadzs támogatója.

Az eset óta eltelt három hónap. A “problémás” Blahadzs ez alatt egy “ideális” feladatot kapott: Ő irányítja azt a projektet, amely a fegyverek és a harcosok összegyűjtésével és Szíriába történő átszállításával foglalkozik.
Nagyjából két héttel ezelőtt, Törökországban  titkos tárgyalásokat folytatott szíriai ellenzéki csoportokkal. Valószínű, hogy erről a találkozóról a világ semmit nem tudott volna, ha útban a találkozóra nem tartóztatják le Blahadzs-t még a Zintan repülőtéren. Birtokában hamis útlevelet és óriási mennyiségű készpénzt találtak. (A repülőtér egy rivális milícia ellenőrzése alatt áll és ők még frissiben gondoskodtak arról, hogy az eset napvilágot lásson.)

Végül is Dzsilili a Nemzeti Tanács elnökének személyes közbenjárására szabadult.
“Világos, hogy közbenjárt”-  fejtegette egy helyi újságíró. Dzsililinek úgy hiányzik Blahadzs, mint “lyuk a fejben”.
Legjobb megbízni valami nagyszabású, romantikus feladattal, ami minél hosszabb időre távol tartja a líbiai belpolitikától.  Végül is Blahadzs több száz kilométerre található Líbiától a török-szír határon többszáz harcosa társaságában. Eközben gondoskodik az összegyűjtött fegyverek átszállításáról is, aminek hasznából szép összeg “csöpög” a zsebébe is.


Damaszkuszban aggodalommal szemlélik a katari-török-szíriai szövetséget.

Általános vélemény szerint a líbiai önkéntesek nem csak múló epizód. Nyugati beavatkozás hiányában a szír “szabad tisztek hadserege” és a líbiai önkéntesek szövetsége (esetleg a török IHH közreműködésével) újabb iszlamista győzelmet eredményezhet.

 

2011. december 24.

10 hozzászólás to “Kadhafi az “előétel””

 1. gets 2011. december 25. vasárnap - 18:32 #

  Köszönet az összefoglalóért! További boldog ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánok!

  • leharisrael 2011. december 25. vasárnap - 18:48 #

   Jókívánságaidat köszönöm és viszont kívánok Neked és szeretteidnek minden jót az elkövetkezendő évre!
   Az összefoglalóról: Úgy gondoltam, nem árt erről is tudni (lehet, hogy írtak róla, én nem találkoztam a témával).

   • evalajos 2011. december 25. vasárnap - 19:48 #

    Szívesen olvasom magam is az összefoglalóidat, nem lévén ez ügyben elég tájékozott, arról nem is beszélve, hogy első (lojális) kézből kapva az információt, azért egészen más…
    (További békés napokat kívánok és egy falat bejglit a nevemben Kidnek!)

   • leharisrael 2011. december 25. vasárnap - 20:03 #

    Évám,
    valószínű én sem lennék ennyire tájékozott, ha nem innen nézném a történéseket.Keresem, kutatom a miérteket, igyekszem olyan dolgokra felhíni a figyelmet, ami a sajtóban, az aktuális híradás mellett nem kap helyet.
    Amikor egy-egy hírt elolvasok, szinte kivétel nélkül minden esetben azt mondom, hogy: Jó,jó. Én tudom miről van szó. De azok, akik kevésbé tájékozottak, nem látnak a sorok mögé.

    Napjaink békésen telnek, tele vagyok munkával, az eső ma egész nap esett, de holnaptól ismét futtatom Kid-et, mert a beigli, meg az egyéb sütemény nem tesz jót az alakjának (meg az enyémnek sem)!:))

 2. Lott Györgyi 2011. december 26. hétfő - 18:02 #

  Lehar, hasonlóan gondolkozom az információkat illetően, megannyi krimi van egy egy hír hátterében, mindig fontos feltenni a kérdést: kinek használ valami?
  P.s.Egy hatalmas vándorlás nekem is nagyon jót tenne, szólj, menjünk már együtt:)))

  • leharisrael 2011. december 26. hétfő - 18:31 #

   Tapasztalatból tudom, hogy az első információk hiányos v. téves adatait nagyon nehéz pontosítani. Megpróbáltam a Karmel-hegyi tűznél, kevés sikerrel. A Nol-os hozzászólók inkább hittek az MTI-nek, mint nekem.:(

   P.s.: Györgyikém, magam miatt most nem mennék, de Kidnek kell a mozgás. A kabátot akarom befejezni a héten.:)

 3. Valéria 2011. december 26. hétfő - 20:55 #

  kedves Lehár

  köszönöm a tájékoztatást, jó hogy Nálad olvashatok a sajnálatos témáról- tárgyilagosan.

  Üdvözöllek

  Valéria

 4. Geyza 2011. december 27. kedd - 12:45 #

  Még a végén megérjük hogy Szíriát kell támogatnunk ?? ?? ??
  Szíria ugyan aljas de legalább nem fenyegeti a Világbékét , az iszlámistákkal ellentétben.

 5. evalajos 2011. december 31. szombat - 19:39 #

  Leharom
  csak itt tudok szép új évet kívánni, szertettel…:) Éva

  • leharisrael 2011. december 31. szombat - 19:41 #

   Évám, köszönöm! Küldök emailt:)

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: