Haifa – bahá’im (בהאים)

10 dec
Amikor izraeli kirándulásra hívom olvasóimat, természetes, hogy elsősorban a zsidó emlékek bemutatását tekintem elsődlegesnek. Ennek alapvető oka, hogy a műemlékek többsége vallási eredetű, és mivel sem a muszlem, sem a keresztény hitvilágban nem érzem annyira tájékozottnak magamat, hogy ezekről minden igényt kielégítő információval szolgáljak – jó szívvel nem is vállalkozom.
Ezzel együtt azt vallom, hogy ami szép, ami érték – függetlenül a felekezeti hovatartozástól – bemutatásra érdemes.
Az, hogy Jeruzsálemben három világvallás szent helyei találhatók –  minden utazási prospektusból  nehézség nélkül megtudható. Arról már kevesebb szó esik, hogy az országnak alig van olyan része – különösen nem a bibliai idők településeit tekintve – ahol e vallások egyikének  kizárólagos térhódítása lenne jellemző.
Mai izraeli kirándulásunk helyszíne  Haifa, a Karmel hegy lábánál elterülő, a Földközi-tenger partján épült város és annak vonzáskörzete, nevezetesen a Karmel-hegy. Annak is az iszlám vallásból eredő, de attól eltérő szekta emlékhelyei. (Ahogy az iszlámnak –  mely jelentése Allah iránti teljes odaadás, valamint belenyugvás Allah akaratába –  is számtalan irányzata van, úgy a belőle kinőtt szektákból is több létezik.)A bahá’i vallás alapja a monoteista iszlám, de kialakulását, független vallássá érlelődését egy másik szekta,  alapozta meg.  A bábi csakúgy, mint a bahá’i,  modern kori szektának tekinthető.  Egy spanyol kereskedő Shiráz városából (1820-1850) azt hírdette,  hogy ő a kapu (báb) a rejtőzködő imámhoz. (Hitvallásuk, hogy a “rejtőzködő imám” megváltóként való visszatérésekor a Földön a Korán tanításai érvényesülnek és megvalósul a teljes igazságosság.
Meggyőződésük, hogy az iszlám az egyetlen igaz hit, ezért erre a hitre kell téríteni az egész világot.)  Próféciáival mintegy előkészítette a talajt  a vallásalapító Bahá’u’lláh Mizra Hussain Ali (1817-1892) fellépéséhez – az ő neve kezdőbetűiből származik a vallás elnevezése.Bahá’u’lláh tanítása szerint a nagy világvallások  szellemiségükben azonosak, eltérés csak  társadalmi szerveződésre vonatkozó parancsolatokban mutatkoznak. A bahá’í hit a férfiak és nők egyenjogúságát, valamint  az egyetemes oktatást hírdeti, preferálja az igazságosságot, a törvény előtti egyenlőséget, az előítéletek minden formájának eltörlését. Felfogása szerint a tudomány és a vallás nem egymást kizáró fogalom, sokkal inkább egymást kiegészítő tevékenység. Tiltja az alkohol és a kábítószer fogyasztását, valamint a házasságon kívüli nemi kapcsolatot.
Mai ismereteink szerint a bahá’i vallást követők száma a világon 5-6 millióra tehető, a közösségeket helyi és országos szinten egyaránt egy választott testület, az u.n. Szellemi Tanács irányítja. A világközösség vezetősége, az Igazság Egyetemes Háza, Izraelben, Haifában található. Templomaik, melyek azonos stílusban épülnek, a világ minden részén megtalálhatók – ezzel is tükrözve az egységet, az azonos vallási felfogást. A vallás térhódítását széleskörű propagandájuknak köszönhetik úgy Európában, mint Amerikában (ne felejtsük, hogy az iszlám térítő vallás!).A gyülekezet legnépesebb csoportjai Indiában (kb. másfél millió), Iránban (kb. 300 ezer) és az USA területén (kb. 120 ezer) találhatók. Jóval kisebb létszámban, de Európa szerte is megtalálhatók a vallás követői, európai központjukat  Frankfurt mellett hozták létre.Visszatérve Haifába, illetve a nyugat-galíleai területre, tudomásom szerint több, mint 10 helyen, összesen 25 templomot, egyéb épületet, temetőt tartanak fent. Ezeket a helyeket rendszeresen látogatják a különböző égtájakról érkező zarándokok, de egyedi stílusuk, valamint csodálatos környezetük miatt méltán népszerű a turisták körében is.
Mértani pontossággal tervezett park.
Templom a park közepén, balra, kissé hátrébb a mauzóleum.

Haifa tengerre vezető fő közlekedési útjára néző templom, a hozzá tartozó parkkal.

Park, benne a mauzóleum a vallásalapító földi maradványaival.
Templom a park felőli oldalról,

utcafrontról a bejárat,
a park éjszakai kivilágításban.
Képek forrása: Wikipédia
2010.július 25.  – Frissítve: 2011. december 10.

6 hozzászólás to “Haifa – bahá’im (בהאים)”

 1. evalajos 2011. december 11. vasárnap - 14:30 #

  Kedves Lehar,
  a látvány tényleg lenyűgöző…nem sokat tudok Haifáról, (sajnos) nem vagyok világjáró, de azt hallottam, hogy pl. a Karmelita rend is a Karmel-hegyi kolostorok remetéitől erednek…de ez csak kultúrtörténet, mint ahogy az is, hogy már az ókorban is jelentős része volt Mezopotámiának, talán a tengeri kikötői miatt…Csodálatos a kultúrák találkozása, a kelet varázsa és a mégis valahogy olyan mediterrán színű az egész….:)

  • leharisrael 2011. december 11. vasárnap - 14:44 #

   Igen, Evalajos. A Karmelita szerzetes rend a 12. században, a Karmel-hegyen alakult, Szt. Bertold vezetésével.
   Mint jeleztem is, sem a keresztény, sem a muzulmán vallást nem ismerem annyira, hogy bővebb információkkal szolgáljak, de felkeltetted érdeklődésemet, utána nézek, hátha találok valamit a Karmelitákról is.:))

 2. Gonoszka 2011. december 15. csütörtök - 02:40 #

  Szeretném felvenni emailen veled a kapcsolatot.

  • leharisrael 2011. december 15. csütörtök - 06:59 #

   Gonoszka,
   nem találod az email-emet? Nem baj, dobok egy másikat!:)

 3. hanabi97 2011. december 15. csütörtök - 17:17 #

  Gyönyőrű ez a park. Milyen hiheteltenül zöld! Olyan érzés lehet ott sétálni, mintha a Paradicsomban járna az ember. Szívesen megnézném “élőben” is.

 4. Peragovics Ferenc 2012. április 12. csütörtök - 20:10 #

  Jártam Haifában, igaz, csak rövid időre. talán sokkal izgalmasabb dolgok is vannak ott, mint a Bahai kert. Ahol minden gyönyörű volt, csak éppen nem tudtam vele mit kezdeni. Mint Petőfinél a hegyvidék: “…tán csodállak, ámde nem szeretlek”
  Bocsánat!

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: