Fogolycsere* előtt és után

24 okt

*Változatlanul kitartok azon véleményem mellett, hogy adott esetben a fogolycsere megjelölés a létező legrosszabb kifejezés, ami nem a számarányok irreális volta, hanem a résztvevő személyek társadalomban elfoglalt helye/szerepe miatt irritál.
Vitatkozni lehet azon is, hogy  mennyire pejoratív emberekkel kapcsolatban az “üzlet” kifejezés használata. Tény, hogy marhavásár esetében nem meglepő az “üzletkötés”, de az is tény, hogy tetszik-nem tetszik, adott esetben bizony kemény üzletkötésről volt szó. Méghozzá olyan üzlet kötéséről, melyben a résztvevő felek mindegyike igyekezett a maga számára a lehető legtöbbet kihozni.
A helyzet pillanatnyi állása szerint azonban egyik fél sem kiáltható ki abszolút nyertesnek. Hiába nyerték vissza tömegesen szabadságukat a gyilkosok, hiába Gilád Shalit megmentett élete, hiába a Shalit család győzelme – a dolog erkölcsi oldalát nézve – ők sem abszolút nyertesek.

Hogy miért mondom ezt? Oka van!
Leszögezem, hogy minden együttérzésem a több mint öt évig embertelen körülmények között – föld alatti bunker, napfény megvonás, vészes alultápláltság és vitaminhiány, emberi szó és kapcsolattartás megvonása… – fogva tartott katonáé és családjáé, akik nem tudhatták, hogy az élőnek hitt fiúkat látják-e még az életben. Iszonyú lehetett!  És megértem őket, hogy minden követ megmozgattak annak érdekében, hogy gyerekük kiszabaduljon.
De nézzük a megmozgatott “köveket”.  A sorban szerepel a francia köztársasági elnöktől kezdve a katolikus egyház fején át szinte az összes európai ország vezető személyisége, a Nemzetközi Vöröskereszt – mely helyeken a család, segítséget remélve megforult. Támogatóik úgy hazai, mint nemzetközi szinten ismert emberjogi harcosok, közéleti személyiségek, ügyvédek és nem utolsó sorban a médiák képviselői voltak.
Ez utóbbiak és a jogvédők azok, akik elsősorban maguknak vindikálják a “győzelmet”, holott ártáson kívül gyakorlati segítséget egyikük sem tud felmutatni. Egyetlen jogvédő, egyetlen ügyvéd, egyetlen sajtómunkás, de még a Nemzetközi Vöröskereszt sem tudta elérni, hogy a fogvatartás ideje alatt Shalitról – ha már személyes látogatásra nem kerülhetett sor – legalább hiteles információk lássanak napvilágot.
Tevékenységük arra azonban jó volt, hogy egyrészt a Hamasz szemében a foglyot felértékeljék, másrészt pedig, hogy a jelenleg regnáló izraeli kormány ellen hangulatot keltsenek. Ezen túlmenően negatív irányba terelték az izraeli közvéleményt is, melynek döntő része a kezdetekkor egyértelműen a Shalit család mellett állt, de az ídő előre haladtával a “minden áron” történő kiszabadításnak egyre több ellenzője akadt és ahogy szaporodott a gyilkos merényletek száma, ez a tábor egyre inkább ellenezte az aránytalan cserét. A pontot az “i”-re a Fogel család öt tagjának lemészárlása tette fel!

Mivel a család szájából nem egy esetben, nemzetközi hallgatóság előtt is elhangzott az a rágalom, hogy a kormány és személy szerint Binjamin Netanjahu semmit nem tesz Gilád kiszabadításáért, úgy gondolom kár lett volna elhallgatni a fent leírtakat.

Ez után pedig nézzük a lényegi részt és azt, hogy Izrael mennyire “nem tett” semmit!

Elsőre felmerül a kérdés, hogy a cserére miért csak most került sor, amikor tudott, hogy a Hamasz első követelése (1300 elítélt) és a szerződésben rögzített 1027 rab közötti számbeli különbség elenyésző – tehát ez, mint valós ok megkérdőjelezhető.
(Mivel az első követelések még az Olmert kormány alatt láttak napvilágot, azt sem kell elhallgatni, hogy Ehud Olmert elzárkózott a döntés elől.)

Felmerül az a kérdés is, hogy 2009-ben, amikor bent jártunk Gázában, miért nem szabadítottuk ki erővel?
Az egész témában ez az egyetlen egyszerűen megválaszolható kérdés. Ha biztosak is lehettün abban, hogy Gázában tartják fogva, valós veszélyként merült fel, hogy egy házról-házra történő kutatás – márpedig csak ez lett volna a járható út – megindítása a halálát okozza.
Az igazság része, hogy a Shalit ügy az izraeli hírszerzés teljes kudarca, hiszen a mai napig nem tudjuk, hol tartották fogva.

Nyilvánvaló, hogy egy ilyen nagyságrendű csere komoly előkészítő munkát igényel, melynek során mérlegelni kell az 1:5.700.000-es arányt. Márpedig az ország lakossága joggal várta el a kormánytól, (és elvárja ez után is) hogy a jövőbeni potenciális áldozatok száma lehetőleg a nullával legyen egyenlő. Mivel erre a Hamasz által naponta többször hangoztatott kijelentések – miszerint újabb és újabb katonát/civilt kell ahhoz rabolni, hogy az összes törvényesen elítélt foglyuk szabadlábra kerüljön – tükrében semmi garancia, Izraelnek olyan irányban kellett lépéseket tennie, hogy legalább az öt legkeményebb bűnöző rács mögött maradjon, hogy a jelen szerződés értelmében szabadulók közül a legveszélyesebbek ne térhessenek vissza Ciszjordániába. (Mindez még akkor is időigényes, ha úgy a Hamasz, mint a külföldi befogadó országok igenlő válasza azonnal megérkezik.)

Hogyan sikerült mégis az üzletet tető alá hozni? Milyen történések segítették az “üzlet” megkötését?

A Hamaszra nagyon erős belső nyomás nehezedett a foglyok hozzátartozói részéről.  Ugyanakkor a szíriai helyzet ismeretében azzal is számolniuk kell, hogy elveszítik damaszkuszi bázisukat, melynek kiváltására Egyiptom látszik előnyösnek. De ezért valamit adniuk is kell.
(Nem szabad elfeledkezni Egyiptomról sem, mint közvetítőről. Az ő érdekül is azt kívánta, hogy a csere, melynek előkészítése még Mubarak idejében kezdődött –  létrejöjjön, ezzel eredményt mutatva fel a Nyugat számára, melynek gazdasági támogatása számukra létkérdés.)

Izrael felmérte az “arab tavasz” során kialakult helyzetet és a lehetséges változásokat mérlegelve úgy gondolta, hogy nem valószínű a jelenleginél  jobb kondíciók megszerzése. Tudomásul kellett vennie, hogy amennyiben most nem lép, Gilád Shalit is eltűnhet valamelyik iráni börtönben, mint ahogy ez megtörtént Ron Arad esetében. Természetesen a belső társadalmi nyomást is figyelembe kellett vennie.

Mint a bevezetőben említettem, sokan tetszelegnek abban, hogy az ő érdemük Shalit kiszabadulása, holott a sok kül- és belhoni közvetítő közül döntő szerepe a fél éve kinevezett új izraeli közvetítőnek volt, aki a MOSZAD nemzetközi  kapcsolatok osztályának vezetője. Ő az, aki kiváló kapcsolatokat ápolt mindig is az egyiptomi hírszerzési szervekkel és elődeitől eltérően a legnagyobb csöndben látott munkához – a többi már történelem.

Természetesen a cserével kapcsolatban már napvilágra kerültek az első negatív megnyilvánulások is:

 • Mahmud Abbasz Izraelt elítélő véleménye természetes, hiszen az aláírt szerződés lehetséges, hogy a politikai halálos ítélete volt, miután hatására Ciszjordániában is rendkívül felerősödött a Hamasz népszerűsége és már senki nem beszél az ENSZ-beli eredményekről.

Úgy néz ki, hogy Abbasz egyetlen esélye a túlélésre, ha az izraeli-palesztin tárgyalásokon eredményt tud felmutatni. A tárgyalások felújítását a nemzetközi quartett is szorgalmazza, ráadásul Izraelben is hallani olyan hangokat, hogy esetleg “ingyen” szabadon bocsátanak Fatah foglyokat, hogy ezzel Abbaszt erősítsék.

 • Az USA részéről azzal indokolták a cserével kapcsolatos kifogást, hogy precedenst teremtett és hasonló helyzetben az Egyesült Államokat “nehéz” helyzet elé állítja.
 • Oroszország egyértelműsítette, hogy az erővel történő kiszabadítás lett volna az egyetlen helyes út.

Végezetül nézzük, hogy mi várható?

Mint említettem, a Hamasz részéről semmi. Továbbra is katonák elrablását tervezik.
Tudni kell, hogy a radikális iszlám ideológusai tevékenységüket visszavezetik Mohamed próféta hódító háborúihoz, elsősorban Taif város ostromához. Mivel Taif nem volt hajlandó behódolni az iszlámnak, Mohamed katonái kőgolyókkal ostromolták a várost, melynek során gyerekek és nők, valamint foglyul ejtett iszlám katonák is meghaltak.
Mikor ezt szóvá tették előtte, azt mondta, hogy a polgári személyek a harcosok közé vannak keveredve, nem lehetnek rájuk tekintettel és ugyanez vonatkozik az iszlám foglyokra is – nincs mit csinálni.
Ezt a teóriát fejlesztették tovább az izraeli polgári lakosság elleni merényletekben is, mondván – minden csecsemőből egyszer katona lesz!

Ha ez a viszonya az iszlámnak a saját embereihez, akkor el lehet képzelni, milyen a viszonya az ellenség foglyaihoz!!!

Izraeli részről elkezdődött a belső társadalmi vita a “hogyan tovább?” kérdésében.
A lakosság mintegy 75.7%-a támogatta a cserét, ugyanakkor 50,8%-a biztos abban, hogy az elítéltek  kiszabadulása növeli a terrorveszélyt. Ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy a társadalom kész megfizetni a fogolycsere árát.

Három évvel ezelőtt a kormány létrehozott egy bizottságot Shamgar, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott elnöke vezetésével. Feladatul kapták a hasonló esetekre érvényes új doktrína kidolgozását, amit azonban a mai napig nem hoztak nyilvánosságra. Ennek oka, hogy ne rontsák Gilád Shalit szabadulási esélyeit.  Annyi azonban kiszivárgott, hogy minden további esetben kizárólag az 1:1 arányú csere lehetséges.
Szóba került ill. egyes képviselők törvényjavaslatot kívánnak a parlament elé terjeszteni arra nézve, hogy terror cselekményt elkövetőkkel szemben állítsák vissza a halálbüntetést. Ilyen szellemű törvény megalkotása nem látszik valószínűnek és tulajdonképpen értelme sincs, hiszen nem effektív az öngyilkos merénylővel szemben.

Szót kell ejteni azon családokról, akik terror cselekmény következtében veszítették el hozzátartozójukat. Közülük csak nagyon kevesen támogatták a rabok szabadlábra helyezését, úgyhogy a kormánynak mindenképpen olyan intézkedéseket kell hoznia, amivel az ilyen akciók a minimumra csökkenthetőek. Ezen túlmenően még a terroristák elfogásában résztvevő katonák felháborodásával is számolni kell, akik joggal mondják, hogy miért törték magukat, miért sebesültek, haltak meg fölöslegesen!

Mindezekből a magam részéről azt a következtetést vonom le, hogy a jövőben minden bizonnyal kevesebb élő terroristát sikerül kézre keríteni.

2011. október 24.

34 hozzászólás to “Fogolycsere* előtt és után”

 1. Negev 2011. október 24. hétfő - 14:43 #

  “Mindezekből a magam részéről azt a következtetést vonom le, hogy a jövőben minden bizonnyal kevesebb élő terroristát sikerül kézre keríteni.”

  Nekem pontosan ugyanez jár a csere nyilvnosságra kerülése óta! Illetve, talán még annyi, hogy a határon a falhoz vagy kerítéshez közelítőkre először lőni fognak, aztán figyelmeztetni vagy kérdezni, hogy ki az és mit akar?! Sajnos ezért előfordulhat a jövőben, hogy vétlen arabok is áldozatul esnek majd a túlzott önvédelmi óvatosságnak. A hamaszosok felfogását ismerve még azt is el tudom képzelni, hogy erre szándékosan rájátszva civilek életét is fel fogják áldozni, majd a szokásos egyoldalú médai keltette botránnyal ártanak Izraelnek!

 2. aser 2011. október 24. hétfő - 16:02 #

  Nem minél kevesebb élő terroristát,hanem egy élő terroristát sem szabad fogságba ejteni!
  Aki embereket kíván meggyilkolni,az amúgy is felkészült a halálra.
  Élő fogoly csupán a terrorista segítője lehet.
  Ha azt kicserélik,hát érte sem kár.

  • leharisrael 2011. október 24. hétfő - 18:40 #

   :))

  • Negev 2011. október 25. kedd - 09:45 #

   ” Nem minél kevesebb élő terroristát,hanem egy élő terroristát sem szabad fogságba ejteni!”

   Szerintem hajszál pontosan erre blazíroznak! Minél több mártír legyen amivel teleordíthatják a világot! Lásd iskolából lövöldözünk, hogy válaszcsapás esetén legyen mire mutogatni! Csak az nem fér a fejembe, hogy annyi zseniális médiaszakember zsidó, és milyen jó érzékkel megáldott zsidó emberek dolgoznak világszerte és izraelben a média területén, és mégsem vagyunk képesek ellensúlyozni ezt a végtelen egyoldalú tájékoztatást. Sajnos ki kell mondjam az arabok zseniálisan használják ki a média frontján a magas labdákat!

   • leharisrael 2011. október 25. kedd - 10:28 #

    Évek óta mondom, hogy a propagandánk nem ér egy kalap rigófüttyöt sem!

 3. Avi 2011. október 25. kedd - 06:28 #

  Nekem is az a véleményem, hogy egyetlen terroristát sem kell elfogni! Amikor elindul az úton, hogy gyilkoljon akkor tudja, hogy ez az életébe kerülhet. Allah dolga, hogy annyi hururól gondoskodjon, hogy kielégíthesse az igényeiket. :)
  Sajnos közeli ismeretségem által tudom, hogy milyen luxusban tartják őket fogva a börtönökben és ráadásul még kapják a havi 1500 NLS segélyt is. Milyen dolog ez! Számomra az egyetlen elfogadható dolog lenne ha tényleg a helyszínen agyonlőnék az esetleges próbálkozókat is.

  • leharisrael 2011. október 25. kedd - 06:55 #

   Nincs köztünk vita!

  • asher alexander 2011. október 25. kedd - 15:47 #

   Avi!
   ezt irod,; -“nekem is az a velemenyem egyetlen terroristat sem kell elfogni…..”- Ertem en mire celzol es egyet is ertek!!
   Csakhogy!!
   amire “oda” kerulhet a sor,hala az ilyen hulye cserenek modjaban all ujabb szerencsetleneket artatlan zsidokat legyilkolniuk!!
   ez kellett??? kiknek???

   • leharisrael 2011. október 25. kedd - 18:22 #

    Nem engem szólítottál meg, de ezt írod: “ez kellett??? kiknek???”

    Mondd, olvastad, hogy milyen nehéz döntés volt és mennyi szempontot kellett figyelembe venni?

    Nekem az az érzésem, hogy nem élsz Izraelben.

 4. rm53 2011. október 25. kedd - 11:41 #

  Azt hiszem, ha én lennék fogoly, s engem szabadítottak volna ki ilyen áron, nem tudnék örülni neki…
  :-(
  Sokkal nehezebb lenne a döntés, ha a gyerekem lenne a fogoly.

  • Ahava 2011. október 25. kedd - 21:03 #

   Még jó, hogy odaírtad: “azt hiszem”…

 5. asher alexander 2011. október 25. kedd - 15:43 #

  a sok-sok -(a cseret igy!!!!!!)-helyeslo,majd akkor is Helyeseljen-(es Ne Mereszelje a Tsahal-t hibaztatni,vagy a Mistharoth-t!!)-amikor a most elengedett Terroristak ujrakezdik az akcioikat ott ahol az elfogasukkor abba maradt!!
  mert hogy most ez kovetkezik!!
  az Arutz 7 TV-n lattam amint egy-egy terrorista ezt bejelentette!!!
  hat tessek kerem!!!!
  minket Ultra Jobbosokat mindeki csak lehurrogott mert ellenkeztunk az Ilyen cserevel!!
  ugytunik nekunk lett Igazunk ujfent!!

  • leharisrael 2011. október 25. kedd - 18:19 #

   Elnézést, de az utolsó mondatodat töröltem.
   Politikai állásfoglalásom nekem is van, mégsem hangoztatom a bejegyzéseimben és ilyen durván, ahogy Te tetted, mástól sem tűröm el!
   Még mindig nem vetted észre, hogy írásaimban nem az elvakultság, hanem a lehető legtárgyilagosabb megközelítés dominál?

 6. Geyza 2011. október 25. kedd - 16:00 #

  Ha így fojtatja Izrael tovább , lefogja fegyverezni önmagát.
  Ezzel az erővel akár ne is fogjanak fegyvert Sabbatkor , meg más napokon se.

 7. Ahava 2011. október 25. kedd - 21:08 #

  Akárhogy is szemléljük ezt a cserét, mindenképpen gondolatokat ébreszt – s nem is akármilyeneket. Kár, hogy vad indulatokat is. Én jobban szeretek Gilád személyére figyelni. Többet árul el a tekintetével és a hallgatásával, mint 1027+27 indulatos vélemény.

 8. raptor 2011. október 26. szerda - 09:42 #

  Szia Lehár!
  Lehet,h embertelen, amit kérdezek, de “megérte” ez a fogolycsere?
  Ezer valahány száz potenciális gyilkost kiengedni, ráadásul “kitömve” pénzzel?
  Ezek másnap újra merényleteket, emberrablásokat terveznek!
  Valóban jó döntés volt?

  • leharisrael 2011. október 26. szerda - 14:05 #

   Szia raptor!

   Ez az az eset, amiben nem lehetett – véleményem szerint – egyértelműen jó döntést hozni. ha szülőként nézem és a saját gyerekem az érintett – természetes, hogy vissza akarom kapni. Ha viszont arra gondolok, hogy a sajátom is bármikor kerülhet hasonló helyzetbe – akkor rossz döntésnek tartom. Ha magasabb szinten gondolkozom, akkor azt is látnom kell, hogy a kormány sem volt könnyű helyzetben. A mérleg egyik serpenyőjében az elrabolt katona, a másikban az egész társadalom – mindkettőért felelősséggel tartoznak.
   Még Mubarak figyelmeztetett arra, hogy nem lesz jó vége, ha Shalit felértékelődik a Hamasz szemében, de ugye demokráciában nem lehet befogni az ultra liberálisok száját sem.
   Egy példa: Az ellenzék prominens képviselője, Cipi Livni együttérzéséről és maximális támogatásáról biztosította a Shalit családot és ahol csak megszólalt, gorombán támadta Netanjahut. A legfinomabb kifejezés, amit használt, hogy gyávának minősítette.
   Shalit kiszabadulása után egy héttel megszólalt: Aki bevonul a hadseregbe, számoljon azzal, hogy “baj” is érheti! (Ugye érzed a Netanjahu ellenes megnyilvánulást?)

   Egyetlen jó lehet az egészből, ha ezzel Abbaszt vissza lehet kényszeríteni a tárgyalóasztalhoz. Ez viszont számomra kétséges.

   • asher alexander 2011. október 26. szerda - 15:22 #

    -“…baj is erheti(ugye erzed a Netanyahu ellenes…)”-
    HOL?? MIERT??
    legkozelebb mindenki szavazzon az Israel Shelanu,vagy az Israel Beiteinu partokra!!
    soha tobbet “ilyen” csere nem lesz veluk!!

   • leharisrael 2011. október 26. szerda - 15:37 #

    Lehet, hogy rosszul fogalmaztam?
    Nem a “…baj is érheti” a Netanjahu ellenes, hanem az, hogy akkor is Bibit támadta, amikor még függőben volt a csere és most is!

 9. asher alexander 2011. október 26. szerda - 15:24 #

  ‘H / Leharisrael!
  meg ne sertodj most,de az irasaid utan itelve Te se a Meerets vagy a shalom akshav tagja-szimpatizansa vagy!!

  • leharisrael 2011. október 26. szerda - 15:38 #

   Nem, egyik sem vagyok és nem is szimpatizálok egyik szélsőséges párttal sem, legyen az jobb, vagy baloldali!

 10. Geyza 2011. október 26. szerda - 18:57 #

  Mindigis rossz politika volt engedni a halálos ellenség zsarolásának.
  Talán Izraelnek törvénymódosításokra van szüksége ?
  Miért legyen egy tömeggyilkosnak kényelmes cellája , napi élelmezése azoknak a pénzén akiket felkívánt robbantani ?
  Miértnem lehet őket például egyszerűen megtizedelni , ha ilyen vagy hasonló emberrablásos esetek fordulnak elő ?
  Persze előtte lehetővé kellene tenni a halál várományosainak hogy naponta jó sokat telefonálgassanak a családtagjaikkal. Lenne szép kis ribillió Gázában ! A feldühödött családtagok ott örjöngenének a HAMASZ irodája előtt.

  • leharisrael 2011. október 26. szerda - 19:12 #

   Ma nem volt sok időm, még a híreket is csak felületesen néztem át. Amire felfigyeltem, hogy a törvénymódosítás első olvasatban a parlament elé került. Hogy mennyire átfogó, nem tudom, ami a most szabadlábra kerülteket illeti, azokról úgy rendelkezik, hogy hiába kaptak elnöki kegyelmet, amennyiben visszatérnek a terror (vagy egyéb bűncselekmény) útjára, az eredeti ítélet is végrehajtásra kerül. Gondolom ennek megfelelően az újakkal sem lesznek kíméletesebbek.
   Raptor-nak megírtam, mennyire nehéz volt ez a döntés, de azon se lennék meglepődve, ha ennek az “üzletnek” lennének ma még a közember számára nem ismert vonatkozási is.

 11. asher alexander 2011. október 27. csütörtök - 01:25 #

  ‘H / Leharisrael!
  ezt irod fentebb!
  -“az az erzesem te nem is elsz Israel-ben”-
  Regebb ota Itt elek mint te!!
  1945-ota hogy Pontos legyek,kozvetlenul a Buchenwald-i kiszabadulas utantol!!
  no es Te??

 12. Ahava 2011. október 27. csütörtök - 17:27 #

  Megérkeztek Ashdodra és Rehovotra (!!) a “csere” utáni első rakéták…
  Viszont még “csak” az első 477 terrorista van szabadlábon.
  Lehet vajon, hogy további támadások miatt egyoldalú megállapodás-szegés történik? Nem lenne rossz.

  • leharisrael 2011. október 27. csütörtök - 18:24 #

   Megérkeztek és még mindig van, – más portálon – aki nem érti, hogy miért nem elfogadható számunkra az. u.n. ’67-es határ.
   Megállapdás-szegésre nem is gondoltam, tudomásul vettem, hogy a Cahal megszórta Gázát. Szerintem a megállapodás felrúgása még jobban elmérgesítené a helyzetet.
   Azt gondolom, hogy ez megint azért történik, mert kilátásban van a tárgyalások újra indítása – lehet, hogy tévedek.

 13. Gonoszka 2011. október 27. csütörtök - 21:05 #

  Jó csere volt. Most csak az szükséges, hogy az első terrorcselekménynél függetlenül a “polgári” áldozatokra olyan visszacsapás következzem, hogy kő kövön ne maradjon.Csak didaktikus célból.

  • leharisrael 2011. október 27. csütörtök - 21:09 #

   Meg lett ígérve!:))

   • Avi 2011. október 27. csütörtök - 21:44 #

    Csak már látnánk :)

  • Ahava 2011. október 28. péntek - 18:48 #

   Netanjahu azt ígérte, hogy arra a terroristára, aki visszatér a régi életéhez, nem börtön vár, hanem halálbüntetés. Bibi nem szokott a levegőbe beszélni.

 14. asher alexander 2011. október 31. hétfő - 20:22 #

  Na kerem szepen!!
  hat Ez lett a vegeredmenye,a Terroristak elengedesenek!!
  Givat Yavne,Ashdod,Beer-Sheva,tegnap este!!
  Grad-II.,es Aknagranatokkal valo lovetese GAZA-bol!!
  igazan BRAVOOOOOOOO!!!!!

  • Avi 2011. október 31. hétfő - 21:34 #

   Miért nem indul meg már a Tzahal? A Cast Lead II-nek már réges régen el kellett volna kezdődnie!

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: