Gilád Shalit öt éve a Hamasz fogságában

15 okt

Nem szokásom régebbi írásaim újbóli megjelentetése, jelen esetben azonban úgy gondolom, nem árt pontosítani a világhálón keringő újabb információkat, ami az izraeli katona, Gilád Shalit elrablásának 5. évfordulója kapcsán napvilágot látott.A  hírekből a tájékozatlan olvasó egyértelműen azt a következtetést vonhatja le, hogy az eltelt időszakban a katona kiszabadítása érdekében semmi nem történt és a szülők ezt megelégelve kezdtek demonstrációba.
Ez természetesen koránt sincs így, G.Sh. szülei, közvetlen hozzátartozói, barátai és az izraeli média számos munkatársa, valamint neves közéleti személyiségek eddig sem ültek ölbetett kézzel, az elmúlt időszak alatt úgy hazai, mint nemzetközi téren mindent elkövettek, hogy az éppen regnáló kormányt a “tettek mezejére” kényszerítsék.

A helyzet korántsem egyszerű és mint minden esetben, az éremnek most is két oldala van.
Két dolog feszül egymásnak, mely évek óta megosztja a társadalmat. Egyik oldalon van a szülők jogos igénye, hogy gyereküket viszont láthassák, másik oldalon ott a többségi társadalom, mely úgy fogalmaz, hogy amennyiben a kormány 1:1000 arányban szabadon bocsájt élet elleni bűncselekményekért, bírói ítélet alapján rabosított foglyokat, szabad folyást enged a további emberrablásnak, vagyis onnantól egyikünk gyereke sincs biztonságban.

Az eltelt időszakban számtalan demonstráció zajlott úgy országon belül, mint külföldön – teljesen eredménytelenül.

Érdemes feleleveníteni az izraeli börtönökben raboskodó, többségükben élet elleni cselekménnyel vádolt palesztinok börtönkörülményeiről szóló írást:

http://globlog.nolblog.hu/archives/2009/03/24/Be_kell_zarni_a_terroristak_szanatoriumat/

Ez utóbbihoz kiegészítésül annyit, hogy az elmúlt napokban Binjamint Netanjahu kormányfő úgy nyilatkozott, hogy “vége a dalnak”. Izrael szigorít a terroristák fogvatartásának körüményein. Nem vagyunk kötelesek többet nyújtani a palesztin foglyoknak, mint amire a jogszabályok, a nemzetközi jog és a nemzetközi egyezmények köteleznek.
Ez röviden annyit jelent, hogy az elítéltek nem jelentkezhetnek főiskolai, egyetemi képzésre, tehát nem szerezhetnek diplomát elzárásuk ideje alatt.

A tervezett szigorítást a Palesztin Hatóság  felháborodásal fogadta. Szerintük: “Nincs mit szigorítani a helyzeten, ugyanis már most borzalmas helyzetben vannak. Évek óta nem felvételizhetnek felsőfokú képzést nyújtó tanintézetekbe.”

Mindezzel szemben, az izraeli katona 5 éves fogvatartása alatt úgy  látogatását, mint  a Nemzetközi Vöröskereszt , G. Sh. egészségi állapotának felmérésére vonatkozó megkeresését, a Hamasz mereven elutasította.
Megbízható információink arra nézve sincsenek, hogy a katona egyáltalán életben van-e?

Úgy érzem, a téma mindezek ismeretében alkot kerek egészet.

2011. június 26.

7 hozzászólás to “Gilád Shalit öt éve a Hamasz fogságában”

 1. asher alexander 2011. október 15. szombat - 18:49 #

  tevedsz!!
  a sinh beth minden lehetot megtett!!
  tartok viszont tole hogy a hamas-(kitelik toluk!)-csak egy hullat ad vissza!!

  • leharisrael 2011. október 15. szombat - 19:01 #

   Miben tévedek??? Láttad a dátumot, hogy mikori írás?
   Vannak dolgok, amiket azóta már másként látok, de ahhoz, hogy az öt és fél év összefoglalóját valaki is megértse, nem árt az előzményeket is ismerni.
   Ráadásul kizárólag a magam érzéseit vetem “papírra”, azok meg eléggé ellentmondásosak. Mást érzek, mint szülő és mást, mint állampolgár!

 2. Avi 2011. október 16. vasárnap - 07:26 #

  Kedves Lehar
  Látod én is így vagyok az érzéssel. Szülői szemmel örülök ha tényleg épségben jön haza Sali. Amivel szemben azért vannak kétségeim. (bár ne lenne!!!)
  Izraeliként viszont komoly aggályaim vannak a csere hasznosságát illetően, mivel épp ezek a terroristák hangoztatják, hogy csak 7 katonánkat kell elrabolni a börtönökben fogvatartott társaikért. Kemény gondolatok ezek és nem is tudom mi lenne az igazi megoldás.

  • leharisrael 2011. október 16. vasárnap - 08:07 #

   Avi,
   nekem még a hazatérést illetően is vannak kétségeim – folyamatosan hallgatva a híreket, abban az újabb követeléseket. Hogy egészséges-e??????
   Nincs jó megoldás!:((

 3. Avi 2011. október 16. vasárnap - 11:21 #

  Nekem igazán arra lennének ötleteim ha nem jól sülne el a dolog. Remélem az illetékes vezetőknek is van “B” terve!

  • leharisrael 2011. október 16. vasárnap - 13:03 #

   Avi,

   még ez sem lefutott játszma! Most jönnek a szokásos, utólagos igények benyújtásával. Minden esetre kíváncsi vagyok, egyben pesszimista is.:(

 4. Ahava 2011. október 17. hétfő - 19:10 #

  “Az ellenségednek soha nem tudsz annyit engedni, amire azt mondaná, hogy elég.”

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: