Terrortámadás Izrael déli részén

18 aug

Amikor ezeket a sorokat írom, még nem fejeződött be a terroristák kézrekerítése, akik Eilát körzetében, egymástól pár km. távolságban összehangolt merényletet követtek el izraeli állampolgárok ellen.

 

balra fent a busztámadás, jobbra lent a bomba robbanás helye

 

 • Izraeli idő szerint déli 12 órakor három egyiptomi katonai egyenruhát viselő férfi adott le lövéseket a Mitzpe Ramonból Eilátra tartó menetrend szerinti autóbuszra. Az autóbuszon többségében katonák utaztak, a sérültek többségének felső testét érte a lövés, amit nehéz fegyverekből adtak le.

autóbusz belseje a támadás után

 

 • 12.30-kor a helyszínre igyekvő katonai járőr mellett távirányított bomba robbant.
 • 12.35-kor Gázából gránátok csapódtak izraeli területre, itt sérültek nem voltak.
 • 13.10-kor tankelhárító rakétát lőttek ki, ami feltehetőleg egy autóbuszra irányult, de célt tévesztve egy minibuszt talált el. Ezen a helyszínen egy négytagú család vesztette életét.

Pillanatnyi állás szerint a merényletben 6 fő vesztette életét és 24-en szenvedtek könnyűtől a súlyosig terjedő sérülést.

A területet a hadsereg különleges egységei lezárták a terrorista csoport v. csoportok felszámolásáig.

Egyiptom hivatalosan elhatárolta magát az eseménytől és a határra csapatokat vezényelt.

Csak háttérmagyarázatként: Az izraeli-egyiptomi határ gyakorlatilag szabadon átjárható. A Szinájon Egyiptomnak soha sem volt teljes ellenőrzése, a terület gyakorlatilag másik országnak tekinthető. Többször mgkísérelték egyiptomi arabok betelepítésével megtörni a beduin hegemóniát – sikertelenül.
Mubarak bukása óta a Szinájt 100%-ban a beduin törzsek ellenőrzik, akik pénzért (és kisebb mértékben ideológiai okokból) mindenre kaphatók.

A rendőrség a nagyvárosokban fokozott készültséget rendelt el, a déli városok bejáratánál pedig ellenőrző pontokat állított fel.

Képek forrása: Google

2011. augusztus 18.

13 hozzászólás to “Terrortámadás Izrael déli részén”

 1. vadcseresznye 2011. augusztus 19. péntek - 15:05 #

  Szia! Ez nagyon szomoru amit irsz!!!

  A blogod nagyon tetszik, az egyik kaput amit lefenykepeztel, lefenykepeztem en is, csak en 6 evvel ezelött :) üdv es tovabbi jo blogolast!

 2. leharisrael 2011. augusztus 19. péntek - 16:01 #

  Szia Vadcseresznye!

  Úgy gondolom, hogy időnként, a nagyon kirívó esetekről be kell számolni, mert tapasztalatom azt mutatja, hogy a magyar nyelvű portálokon még a “hivatásosok”-tól megjelenő cikkek is iszonyú sok tévedést tartalmaznak.

  Örülök, ha tetszik a blog, gyere máskor is!:))

  • Ahava 2011. augusztus 19. péntek - 23:56 #

   Megosztottam jó pár emberrel – pont ezért.

   • leharisrael 2011. augusztus 21. vasárnap - 12:03 #

    Kedves Ahava!

    Ha eltekintünk a “hivatásos”-ok általi tájékoztatástól, akiknek objektivitására árnyként vetül a “megfelelés” kényszere, még mindig marad a “mezei” bloger, aki nem csak tájékozatlanságával, de az ezzel párosuló ellenszenvvel is felvértezve zúdítja irományait a nagyérdeműre. Az ő kijelentéseik a legritkább esetben tartalmaznak konkrétumokat, illetve amit ők konkrétumnak tartanak, az élből cáfolható lenne, de fölösleges. Őket a tények sem zavarják, és ők azok, akik ma is a ’40-es évek szófordulatával élnek úgy, hogy amennyiben valakinek kedve lenne elővenni az akkori irományokat, még a vesszőt-pontot is ugyan azon a helyen találná.
    Erről meggyőződhetsz, ha a NolBlog-Világblogjában belenézel eddigi írásaimhoz érkezett kommentekbe – ezt csak akkor tedd, ha elég alacsony a vérnyomásod.:)))

 3. Ahava 2011. augusztus 21. vasárnap - 13:08 #

  Kedves Lehar,

  köszönöm a tippet, már rá is kerestem. Elég rendezetlennek tűnik így elsőre a weblap stílusa – a vérnyomás kapcsán írom csak :)
  Beleolvasván azt látom, hogy itt is a klasszikus reagálásokkal állunk szemben. Nem szabad felrónunk a tájékozatlanságát senkinek, bár az ebből származó ellenséges viszonyulások kétségtelenül próbára teszik a türelmet. De – ugyebár – a hosszútűrés lételemünk kell, hogy legyen :)))
  Én csupán biztatni szeretnélek most, hogy ne hagyd abba, amit teszel. A magam módján és a magam területén én is igyekszem. Sok sikert ! :)

 4. Jimbo 2011. augusztus 22. hétfő - 13:31 #

  Kedves Lehar,

  Mi történt azóta? Még mindig lőnek gázából a tűzszünet ellenére? Próbálom nyomon követni a Haaretz oldalán az eseményeket, de szerintem nem vagy ok elég up to date…
  Mire jutottak Bibiék?

  A bloggerekről, és kommentelőkről annyit, hogy én élőszóban is hallottam ökörségeket még a normálisabb emberektől is. Ez persze a félretájékoztatás egyenes következménye. Persze az infóik töredékesek.
  De ez van sajnos… tudás nincs a dologról, de véleménye mindenkinek van enélkül is…

  • leharisrael 2011. augusztus 22. hétfő - 20:02 #

   Jimbó, kedves!

   Miután bejelentették a tűzszünetet, egy darabig változatlan intenzitással potyogtak a rakéták, később visszafogták magukat. Ez azért nem jelent, mint ahogy eddig még soha nem jelentett, igazi tűzszünetet.
   Egy képviselőt hallottam, aki nehezményezi, hogy Bibi utat enged a terrornak és nem csap oda.
   Privát véleményem, de azt hiszem nem áll messze a ki nem mondott hivatalostól: Két ok miatt sem akarunk háborúzni. Egy, hogy tele az ország külföldi vendéggel – aminek a kiesése népgazdaságilag nagyon fájna. A másik, a nyomósabb ok, hogy nyakunkon a szeptember és ez egy ütőkártya lehet a kezünkben, ha nem is az ENSZ felé, de talán pár nyugati ország ráébred, hogy kiknek is akar államot megszavazni.

   Izraelhez és a focihoz mindenki ért!

  • leharisrael 2011. augusztus 22. hétfő - 21:05 #

   Jimbó,

   most volt időm, hogy többfelé is körül nézzek.
   Az van, hogy alig 12 órás csend után ismét két rakéta robbant, az egyik épületkárt, a másik bozóttüzet okozott. Mivel elég közel égett a száraz tüske az üvegházakhoz, az ott dolgozó (és ott is lakó) külföldi munkavállalókat felszólították a terület elhagyására.

   A Hamasz hivatalosan is bejelentette a tűzszünetet, illetve azt, hogy a különböző frakciókkal egyezségre jutottak. A szép az egészben a fogalmazásuk: nem lövünk, de Izrael fejezze be a brutális agressziót. Jó! Mintha mi kezdtük volna.

   Az IDF a pillanatnyi helyzet szerint cselekszik – semmiféle terror támadás nem marad megtorlatlanul.

   • Ahava 2011. augusztus 23. kedd - 08:12 #

    Nincs az a demokrácia a világon, ahol másképp cselekedne a vezetés.

   • leharisrael 2011. augusztus 23. kedd - 11:00 #

    Ahava,

    merem remélni, hogy ez a döntés a mi malmunkra hajtja a vizet. Természetesen azt megakadályozni, hogy az ENSZ-ben megszavazzák a palesztin államot – híú ábránd. Viszont az ENSZ BT már dönthet másként.

 5. Ahava 2011. augusztus 23. kedd - 16:46 #

  (Szia Lehar, ez nem hozzászólás lesz, csupán egy moderálandó kérdés: mondd, te fent vagy a facebook-on? Épp most olvastam egy olvasói “gratulációt” az y-net oldalán a jeruzsálemi Google-térkép készítése kapcsán. Szinte hihetetlen számomra, hogy engedélyezték…)

  http://www.facebook.com/pages/Ynetnews/129653250402500
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4112793,00.html

  • leharisrael 2011. augusztus 23. kedd - 19:01 #

   Ahava,

   nem vagyok a facebookon és a közeli jövőben nincs is szándékomban. A tömegtájékoztatásért felelős miniszter felfogta, hogy az a nyerő, aki elsőnek tájékoztat, a második már csak “mosakodhat”. Sokáig, túl sokáig nem fordítottunk kellő hangsúlyt a kifelé történő tájékoztatásra. Cserébe én is belinkelek valamit, pár napja találtam:

   http://www.mfa.gov.il/MFAHeb/Mfa/Deputy+Fm/interviews/DFM_Ayalon_video_180711.htm

 6. Ahava 2011. augusztus 26. péntek - 16:37 #

  Nagyon köszönöm.
  Igen, a kifelé való nyitásnak is megvan a maga ideje, rendje :)

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: