Jeruzsálemi körséta – Óváros

24 Júl

Jeruzsálem Óvárosa 3000 év történelmét öleli fel, s mint ilyen egyedülálló a világban. Zsidók, keresztények és muzulmánok szent helyei találhatók  a mintegy 60 dunámnyi (1 dunám= 1000 m2) területen.
A tengerszint feletti 734 m-es magasságban lévő Óváros Dávid király uralkodása (i.e. 1004-965) épült és ma is a Dávid városa nevet viseli. A várost körülzáró falat a török szultán, I. Szolimán építtette. A terület nagysága azóta sem változott. Minden, a népesség növkedéséből származó területbővítés a városfalon kívül realizálódott.
Ezzel együtt az Óváros nem holt város, ma is lakják. Hangulatát nem csak az ősöreg kövekből áradó állandóság, de az ott élő vallásos emberek, a vallások sokfélesége is meghatározza.

Az Óvárost a városfalon lévő 8 kapu valamelyikén lehet megközelíteni. A vázlatos térkép bal oldala a keresztény negyed, azon belül – alul – az örmények lakta városrész. A jobb oldali felső rész muzulmán fennhatóság alatt áll, alatta a zsidó negyed található. E két részbe ékelődik (álló téglalap) a har ha-Bait, a Templomhegy. Az Óváros területéhez képest méretei elenyészők, vallási jelentősége annál nagyobb. A zsidó vallás egyetlen, míg az iszlámnak a harmadik (Mekka és Medina után) szent helye.

Tévedés, hogy a zsidók szent helye a Kotel ha maaravi (nyugati v. Siratófal). Szent helyünk a Templomhegyen található, ahol az I. és a II. Templom is állt valaha.
Hogy mégis a Siratófalnál imádkozunk, annak  az az oka, hogy ez a hely fekszik legközelebb a szentek szentjéhez (kodes ha-kodesim), ahova ma csak rendőri engedéllyel és fegyveres kísérlettel lehet belépnünk.
Vessünk még egy pillantást a Templomhegyre. A har ha-Bait zsidó negyedbe  függőlegesen benyúló része a Siratófal. Síkban ábrázolva természetesen a szintkülönbség nem érzékelhető, de nézzük fotón.

A Siratófal nem csak az izraelben élő. de a világ zsidóságának is az egyetlen szent helye. Háttérben az arany kupolás Szikladóm

Az iszlám vallás képviselői “csak” mintegy 1300 éves jogot formálnak az Óvárosra. A Szilkadómon kívül, melyet a köré a  szikla köré építettek, melyről Mohamed próféta az égbe emelkedett és amelyen kivehető  lovának patanyoma, itt található a szürke kupolás Al-Aksza mecset.

Al-Aksza mecset
Jeruzsálemben számos, a keresztény vallás különböző ágazatait képviselők élnek. Többségükben valamelyik szerzetesrend tagjai, vagy apácák. Templomaikat a világ minden tájáról érkező zarándokok látogatják.
Látogatottság szempontjából legfrekventáltabb helyük  szintén az Óvárosban található: a  Szentsír templom, illetve a Via Dolorosa.

A Szentsír templom bejárata

A Szentsír bejárata

Via-Dolorosa, 9. stáció

Nem lenne igazságos, ha Jeruzsálem Óvárosából csak a vallási helyeket mutatnám be. Nézzük, milyen látnivalót kínál még a hely:

A tengerszint feletti 734 m-es magasságban lévő Óváros Dávid király uralkodása (i.e. 1004-965) alatt  épült és ma is a Dávid városa nevet viseli.

Dávid király városának belső udvara, háttérben az új Jeruzsálemmel.

Dávid tornya. Az épület falán található boltíves kapuk mögött múzeum, hangverseny terem és vendéglátó egységek találhatók.

De itt található az arab bazár is, mely sokszínűségével méltán nyeri el az ide látogatók tetszését.

Bazársor

Kedvelt arab péksütemény – kicsit édes, szezámmaggal megszórva

És végezetül egy tipikus óvárosi kép:

Vallások találkozása

2011. júli. 24.

8 hozzászólás to “Jeruzsálemi körséta – Óváros”

 1. Gertrud 2013. március 11. hétfő - 10:04 #

  Színes, érdekes város, egyszer megnézném, kalandoznék egy darabig benne.

  • leharisrael 2013. március 11. hétfő - 19:16 #

   Az óváros gyönyörű, nem lehet betelni vele. Legalább is nekem még nem sikerült.:)

   • Gergely Beatrix 2014. augusztus 25. hétfő - 17:22 #

    De jó volt ismét ott sétálni!
    Egyszer végigjártuk a stációkat, és voltunk a kápolnában is. (1990-ben)

   • leharisrael 2014. augusztus 25. hétfő - 18:02 #

    És mikor ismét?

 2. Atlasz 2016. június 6. hétfő - 21:07 #

  “A Szilkamecseten kívül itt található a szürke kupolás Al-Aksza mecset, melyet a köré a szikla köré építettek, melyről Mohamed próféta az égbe emelkedettés melyen kivehető lovának patanyoma.”
  Nem az Al-Aksza épült a szikla köré, hanem a Szikla-dóm, amely nem mecset.
  Tényleg.

  • leharisrael 2016. június 7. kedd - 07:30 #

   Tényleg. Szerkesztési hiba, amit nem vettem észre. Köszönöm, hogy figyelmesen olvastál. Javítottam.

   • Atlasz 2016. június 7. kedd - 08:49 #

    Korrekciós kommentem törlendő!

   • leharisrael 2016. június 7. kedd - 12:04 #

    Dehogy törlöm! Felhívtad a figyelmemet egy hibára, amit még egyszer köszönök. Nem vagyok én tökéletes és nem is szeretném ezt a látszatot kelteni. :)

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: