Az “arab tavasz” további hozadéka

17 Júl

Hét hónapja tart az észak-afrikai országokban fellángolt, “arab tavasz” néven elhíresült felkelés sorozat, melynek még koránt sincs vége. Jelen pillanatban még azt is nehéz felmérni, hogy milyen következményekkel kell számolnunk, hogyan és milyen hosszú távú stratégiai lépésekre kényszerül Izrael annak érdekében, hogy  határait és lakossága biztonságát szavatolni tudja.
Nem nehéz azonban észrevenni, hogy már az elmúlt fél év is változást hozott az izraeli biztonsági és államközi viszonyokban. Mint ahogy azt sem, hogy a felkelés haszonélvezői égyértelműen a Hamasz és az Iszlám Dzsihád.

Elmondhatjuk, hogy  Délen győzött a Hamasz és a közvetlen iráni utasításokat követő  Iszlám Dzsihád, az északi részen tovább erősödött a Hezbollah. Irán pedig élen jár felfegyverzésükben, de ami még ennél is fontosabb, hogy  nevezett  terrorszervezetek legfőbb ideológiai támasza.

Minden jel arra utal, hogy a Muszlem Testvériség, kihasználva az Egyiptomban uralkodó kaotikus állapotokat, egyértelműen a Hamasz és az Iszlám Dzsihád malmára hajtja a vizet.  A helyzetet kevéssé befolyásolja,  hogy –  tartva az amerikai segély blokkolásától – a jelenlegi kormány igyekszik megakadályozni a csempész alagutak használatát.
Ma ahhoz, hogy a gázai övezetbe fegyvereket, robbanó tölteteket juttassanak, már alig van szükség az egyiptomi területről nyíló csempész alagutak használatára, a muníció szabadon áramlik a Szinájon élő, mintegy 300.000, 4-5 beduin törzshöz tartozó, eddig is főfoglalkozású csempészbanda segítségével.
Ennek köszönhetően a gázai terroristák kezében lévő rakéták és egyéb robbanófejek száma a tavalyi évhez viszonyítva eddig megduplázódott, de ehhez hozzávéve a Szinájon, a beduinok által kialakított  bunkerekben tárolt és szállításra váró robbanótöltetek mennyiségét, nyugodtan lehet állítani, hogy fél év alatt a muníció a háromszorosára nőtt, mára a birokukban lévő mintegy 10.000 különféle rakéták száma elérte a Hezbollah álal a II. libanoni háború idején uralt robbanótöletek számát.
A rakétákon és robbanótölteteken kívül nagy mennyiségű légvédelmi fegyver , vállról indítható rakéta és különböző könnyű fegyver került részben a Hamasz, részben az Iszlám Dzsihád  birtokába.

Szakértők ugyan azt állítják, hogy ezek a  rakétafejek viszonylag kis hatótávolságúak – alig néhány kg-nyi töltettel.
Ehhez azért nem árt hozzáadni a különféle Kasszamokat, a több ezerre tehető Graad rakétákat, melyeknek hatótávolsága viszont  22-40 km (ez utóbbi már Kiriát Gát és Beer Sheva körzetét is veszélyezteti). Ezen túlmenően rendelkezésükre állnak az iráni fejlesztésű “fajr-3” és “fajr-5” elnevezésű rakéták. Hatótávolságuk: 65 km.

De nem csak a Dél, nem csak a Hamasz és az Iszlám Dzsihád  erősödik, a Hezbollah is ugrásra kész!

A szíriai felkelés szerves részét képezte, hogy az ellenzék kifosztott két nagy katonai raktárat. Mivel  Irán csakúgy, mint a Hezbollah tart Assad bukásától, az eddig Szíriában tárolt, de a Hezbollah tulajdonát képező fegyereket átszállította libanoni területre. (A Hezbollah azért tárolta fegyverei egy részét Szíriában, mert úgy gondolta, hogy ott kevésbé vannak kitéve izraeli támadásnak.)
Információs források nehéz rakétákról, Scud-D modellt képviselő, 700 km-es s tonnányi robbanófejjel ellátott rakétákról beszélnek. Ez egészíti ki a tavalyi modelleket, a több tucat M-600-asokat, valamitnaz iráni fejlesztésű “FATAH-100”-asokat. (Arra nézve pillanatnyilag nincs megbízható információ, hogy a Scud rakétákhoz érkeztek-e kilövő állványok és ha igen, akkor azok mobil vagy fix kivitelezésűek-e?)

A fegyverszállítók között első helyen Irán áll, ami azt jelenti, hogy egy összehangolt támadás estén egész Izrael lakossága kerül veszélybe, beleértve a légi és szárazföldi katonai bázisokat is.

Az persze halandó ember számára elég érthetetlen, hogy Izrael nem tett semmit a Hezbollah ilyen mértékű felfegyverzése ellen. Erre egyetlen magyarázat a nyilt konfrontáció elkerülése lehet.

Mivel a Hezbollah lehetségesnek tartja, hogy a szíriai események kapcsán bedugul az iráni fegyverszállítás, minden segítséget megad a szíriai vezetésnek. Ugyanakkor Irán megpróbálja elvonni a figyelmet a szíriai zavargásokról azzal, hogy magára vállalja a  szíriai-libanoni határon a palesztin tüntetések szervezését, koordinálását. (Megjegyzendő, hogy Irán a felére csökkentette a Hezbollah anyagi támogatását, így az eddigi 1 milliárd dollár helyett az idén “csak” 500 millióval számolhatnak. Ez a csökkentés az Iránt sújtó gazdasági szaknkciók másodlagos hatása.)

Fentiekben elmondottak természetesen lehetnének Szíria, Libanon, Egyiptom és Irán belső ügyei, csakhogy még külön-külön elemezve is, közvetlen hatással bírnak Izrael biztonságára.

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: