Nem a cenzúra miatt…

10 Júl

Ezt az írást a NolBlog szerkesztési elveiben utóbbi időben tapasztaltak miatt ott nem jelentetem meg.

Az, hogy nagyjából 20 éve, a Szovjetunió alkotóelemeire esett és vele együtt a volt szocialista tábor országai is a demokrácia útjára léptek, vagy legalább is keresik az oda vezető utat, azt feltételezné, hogy a média munkatársai – kihasználva annak lehetőségét, hogy –  az elszigeteltségből kilépve, az internet nyújtotta lehetőségek birtokában hitelesen, több oldalról megvilágítva adjanak tájékoztatót a világban zajló eseményekről.
Lehet, ez egyéb régiók esetében igaz is, viszont azoknak a tudósítások,  melyek Izraelről és általában a közel-keleti helyzetről  szólnak, számomra sok esetben még mindig “hidegháborús” hangvétele van. A fiatalabb korosztály kedvéért kiemelem a korszak egyik idevágó jellemzőjét, a “keleti tömb” arabbarát politikájával szembeni “nyugati tömb”-ön belül  kialakult Izrel-barát megnyilvánulásait.

Hogy a hangvétellel kapcsolatos érzéseim nem alaptalanok, mi sem bizonyítja jobban, mint az a Népszabadság online változatán megjelent írás, mely itt olvasható.

Szó nincs arról, hogy a szerző valótlant állítana, még arról sem, hogy a valóságot saját szája íze szerint kiszínezné, egyszerűen arról van szó, hogy bizonyos dolgokat – lehetőleg történelmi eseményeket, dokumentálható történéseket  – elhallgat. Ami az egészben felháborító, hogy ezek az elhallgatások egytől-egyig Izrael elmarasztalására alkalmasak és amennyiben ezt a fonalat tovább göngyölítem, feltétlenül aklalmasak az Európa szerte megnyilvánuló antiszemita, Izrael-ellenes  (ami véleményem szerint az antiszemitizmus modernizált változata) vélemények, tudatlansággal ötvözött ellenszenv kinyilvánítására.

De nézzük, mit is kifogásolok az ominózus írásban?

“Az előző hajóraj Törökországból indult, hogy segélyt vigyen a blokád alatti Gázába.”

  • Az előző blokádtörő kísérlet egy éve történt. Szerzőnek igazán lett volna ideje és lehetősége utána járni, hogy valójában mi és hogyan történt. Hogy pl. a lejárt szavatosságú gyógyszereken, gyerekjátékokon és festéken kívül mivel is akarták még “segélyezni” Gáza lakosságát. Vagy az emberélet kioltására alkalmas eszközöket nem is oda szánták? Akkor kinek/kiknek? Csak nem az izraeli katonáknak?

“A flottillát (mármint az előzőt) egy török vallási alapítvány szervezte.”

  • Mely török vallási alapítvány nemzetközileg is tudottan  terrorszervezeteket  támogató  IHH!

“A hajókon több politikus is volt,… izraeli képviselők…”

  • Tagadhatatlan,  Zaubi a Kneszet tagja, arab szinekben indult parlamenti képviselő, akinek nem első esetben vesz részt Izrael ellenes megmozduláson. (Jelenleg mentelmi jogának felülvizsgálata folyik.)

“A hajóraj (most már a jelenlegiről van szó) blokádtörő művelete a gázai lakosság megsegítését szolgálná.”

  • A gázai lakosság megsegítését nem a blokádtörés, hanem leginkább az szolgálná, ha végre felnyílna úgy Európa, mint az USA szeme és számonkérné a palesztin vezetőkön a pénzbeli és egyéb  segélyek útját.  Miért nem kötelezte a világ – pénzéért cserébe – a Hamaszt, hogy a szállítmányt beengedje Gázába?

Az izraeli-palesztin konfliktus rendezésének lehetséges útjai közül szerző három variációt említ, ebből csak az utolsót idézem:

“3. Alkudozás Netanjahuval, akinek javaslatai a legtöbb palesztin számára elfogadhatatlanok. Politikai és választói bázisa nem képes megállapodni, nem kíván palesztin államot, és nem akar lemondani a megszállt területekről. Netanjahu miniszterelnök akar lenni, nem béketeremtő. Izraelben „boom” van, az ország gigantikus, bekerített Szilícium-völggyé lett, az új, amerikanizálódott nemzedékek szinte le is mondtak a béke lehetőségéről.”

  • A palesztinok számára egyetlen izraeli javaslat sem elfogadható mindaddig, amíg nem állunk elő azzal,  hogy javainkat hátrahagyva elindulunk a tenger felé. Pontosan Netanjahu választói azok, akik döntő többséggel kiállnak a palesztin állam mellett, de a palesztin állam megalakítását úgy jóváhagyni, hogy a területek zsidó lakosságának nincs biztosítva más helyen a lakhatása – ez nonszensz. (Itt jegyzem meg, hogy Gázából történt kivonulásunk óta, Gus Katif volt lakóinak több, mint a fele jelenleg is ideiglenes szálláshelyen kénytelen élni.) Tény viszont, hogy a jelenlegi parlamenti koalíció – az előzőekkel ellentétben –  nem támogat olyan tárgyalást, amely eleve kizárja, hogy engedményeinkért cserébe kapjunk is valamit. (Gáza óta tudjuk, hogy a “területet békéért” elvet csak mi vettük komolyan.) Az pedig, hogy Netanjahu nem akar békét teremteni, már rágalmazással is felérő állítás. Még nem volt Izrael történelmében olyan miniszterelnök, aki annyi könnyítést és gazdasági segítséget nyújtott volna az izraeli araboknak, mint pont ő. (A nyugati part arab lakossága körében érezhető az élet minőségének változása, egyre több beruházó lát fantáziát a terület fejlesztésében, infrastrukturális hálózatának kiépítésében.) Az “amerikanizálódott” nemzedék pedig érdekes módon egyre nagyobb számban tér vissza a vallás keretei közé és bármilyen hihetetlenül is hangzik, Avigdor Lieberman pártja győzelmét az orosz bevándorlók szavazatain kívül elsősorban az első választó fiatalok nagyszámú  szavazatának köszönheti.

Az utolsó bekezdés kulcsmondata: “A moshani hajókon lesz 26 zsidó is.”

  • Zseniális!  Vajon honnan tudja, vizsgálta? Pillanatnyilag ugyanis azt sem lehet tudni, hogy hány hajó indul, csak azt, hogy az utaslétszám a napok múlásával egyre csökken.

Hogy a jelenség nem egyszeri, utalnék ugyan ezen szerző egy régebbi írására és az abban foglaltakra írt reagálásomra.

http://globlog.nolblog.hu/archives/2010/08/10/Velemeny_Miklos_Gabor_irasaval_kapcssolatban/

Végezetül, ismételten megállapítható, hogy nagy az írástudók felelőssége! Különösen súlyos, ha az a tájékozatlan tömegek félrevezetését szolgálja és egy egyértelműen provokatív jellegű megmozdulást a “segélyezés” szépen hangzó szóvirágával leplez.

P.s.:  A linkek az elmúlt évi blokádtörő akció kapcsán íródott munkámhoz vezetnek:

1./ http://globlog.nolblog.hu/archives/2010/06/01/Gazai_blokadtorok_avagy_ki_fizeti_a_reveszt/

2./
http://globlog.nolblog.hu/archives/2010/06/02/Gazai_blokadtorok_2/

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: