Izrael és az “arab tavasz”

10 Júl

Benne járunk a nyárban és a nagy garral beharangozott, a nyugati szélsőbal által messzemenőkig felkarolt, eleve rosszul értelmezetten éhség lázadásnak indult “arab tavasz” nemhogy befejeződött volna, de egyre komolyabb méreteket ölt.
A demokrácia védelmezői kiemelt fontosságot tulajdonítanak az olajban bővelkedő Líbia belső rendjének helyreállítására csakúgy, mint az egyiptomi rendezésre, ugyanakkor szó sem esik Tunéziáról és csak érintőlegesen, többnyire a friss halottak számát megemlítve Szíriáról.

Sajnálatos, hogy az elmúlt hónapokban az érintett iszlám országok egyikében sem fedezhető fel a demokratizálódás leghalványabb jele sem, sőt, ahol a régi diktátorokat hatalmukból elmozdították, mindenütt – a demokratikusnak egyáltalán nem nevezhető – radikális muzulmán szervezetek törnek az élre, veszik át országok  szellemi irányítását.

Hogy félreértés ne essék, amit a következőkben mondani szándékozok, az ma még csak Izraelt érinti, de senkiben le legyenek kétségek azt illetően, hogy amennyiben az EU és az USA együttes fellépése ez ügyben elmarad, belátható időn belül nem kizárólag Izrael problémája lesz!

Nézzük, -a teljesség igénye nélkül – miről is van szó?

 • Mubarak eltávolítás óta három ízben fordult elő, hogy az Egyiptomból jövő, Jordániát is kiszolgáló gázvezetéket “ismeretlen tettesek” annak ellenére robbantották fel, hogy az az egyiptomi határőrizeti szervek védelme alatt áll. (Jordánia gázszükségletének 80%-a, az izraelinek 40%-a érkezik Egyiptomból.)
 • Több európai ország és az USA tagállamainak emberi jogokat védő aktivistái, sajtómunkásai  közösséget vállalva kifejezetten terroristákat támogató iszlám fundamentalista szervezetekkel ismételten megkísérelték a gázai blokád megtörését. Mivel ez nem sikerült, légi úton próbáltak Izrael területére jutni, ahol nem titkolt szándékuk szerint a ciszjodániai arabokkal közös megmozdulásra készültek.
 • Az ENSZ által is támogatott Iráni Konferencián, aminek fő témája a nemzetközi terrorizmus elleni egységes fellépés volt, az iráni elnök egyértelműen kijelentette, hogy a “térségre az izraeli terrorizmus jelenti a legkomolyabb veszélyt”.
 • Budapesten, Tom Lantos tiszteletére, a Demokráciáról és Emberi Jogokról  rendezett konferencia résztvevője Ahmed Ezz el-Arab –  az egyiptomi Wafd párt alelnöke – nyilatkozatot adott a Washington Times jelen lévő képviselőjének, melyben a holocaustot hazugságnak, Anna Frank naplóját hamisítványnak, szeptember 11-et a CIA és a Moszad közös akciójának nevezte.  Eredetiben itt, magyar nyelven, a szervezők kiegészítésével együtt az ATV.hu-n olvasható.

Véleményem szerint fentiek nem szorulnak különösebb magyarázatra, ezért csak pár észrevételt tennék:

Az Iráni Konferencia ill. Mahmud Ahmadinezsád elnök hitelességét, miszerint minden segítséget megad a terrorizmus felszámolásához, némiképp megkérdőjelezi az a tény, hogy az iráni állami hajózási vállalat (IRISL) ellen a konferencia idején nyújtottak be keresetet, amiben azzal vádolják, hogy megszegte a fegyverszállítási embargót és olyan országokba szállított fegyvert, melyek szoros kapcsolatban állnak a nemzetközi terrorizmussal.
Az ENSZ felkészültségére jellemző, hogy Ban Kimun nem tudott az IRISL botrányról.

A gázai blokádot – akár vizen, akár a levegőből érkezve – megtörni szándékozó emberi jogi aktivisták ténykedése közönséges provokáció. Számomra eldönthetetlen, hogy ténylegesen nem tudnak , vagy mérhetetlen elvakultságukban nem is akarnak  tudni a Gázában uralkodó helyzetről – minden esetre előszeretettel hangoztatnak olyan jelszavakat, hogy “Izrael azonnal vonuljon ki Gázából”, vagy “Izrael azonnal szüntesse meg a humanitárius segélyek beviteli tilalmát”!
Amikor ilyen feliratokkal demonstráló csoportot látok – köztük néhány izraelit is – óhatatlanul felmerül bennem a kérdés, vajon hol voltak ezek az emberek az elmúlt években? Nem hallottak arról, hogy Izrael fegyveren kívül mindent beenged Gázába és arról sem, hogy Gáza Egyiptommal is határos, ahonnan a “demokratikus átalakulás” óta már a csempész alagutakat sem kell használniuk, hogy utánpótláshoz jussanak?
Egyébként megjegyzem, hogy az ENSZ a gázai blokád fenntartását jogos izraeli lépésnek minősítette!

Úgy gondolom, ha nekem módomban áll a különböző, több oldalú információ beszerzése, akkor ez hatványozottan igaz az USA külügyminiszterére csakúgy, mint az Európai Unió külügyi főképviselőjére.
Miután Hillary Clinton bejelentette, hogy Washington és a Muzulmán Testvériség között “korlátozott” kapcsolatfelvétel történt, Catherine Ashton, az unió külügyi főképviselője rábólintott, mondván: “Európa mindenkivel hajlandó párbeszédet folytatni, aki demokráciát akar.”

Feltételezéseim szerint, az egyiptomi választáson nagy esélye van  a jelenlegi két legerősebb – a Muzulmán Testvériség és a Wafd, mint legbefolyásosabb világi –  párt  győzelmének, mely amerikai és európai támogatással egyaránt Izrael végét jelentheti. A Muzulmán Testvériség célja a kalifátus  és az iszlám törvénykezés visszaállítása. A Wafdról pedig érdemes tudni, hogy Mubarak mindenkori “hivatalos” ellenzéke volt.

Félreértés ne essék, amikor a “véget” vizionálom, koránt sem katonai megsemmisítésre gondolok. Az arab világ felmérte, hogy erre nincs esélye, ezért taktikát változtatott. Taktikájának lényege: Izrael delegitimációja.

Ennek a delegitimációs törekvésnek a nem is titkolt  célja Izrael, mint állam ellehetetlenítése, végső soron felszámolása.

2 hozzászólás to “Izrael és az “arab tavasz””

 1. aser 2011. július 10. vasárnap - 19:12 #

  Izraeli katonák megtámadása a Török “békeharcosok”által,a segélyhajón:

  A hajókon szállitott fegyverek!
  http://www.terredisrael.com/wordpress/?p=22059

  • leharisrael 2011. július 10. vasárnap - 19:38 #

   Aser!
   Először is üdv. az első hozzászólónak!!!:))
   A segélyszállítmányokról, segélyhajókról már kötetnyit írtam és még mindig van, aki úgy szól hozzá a témához, mintha nem is ezen a bolygón élt volna az elmúlt évben. L.:Nolblog-Anton-Erlauer

A negatív vélemény is vélemény, de ügyeljünk a hangnemre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: